Gyenesdiás

ismertető, Gyenesdiási képek, galéria




Gyenesdiás

A Balaton parti település gyönyörű természeti környezetben fekszik, Keszthelytől 2 és Hévíztől 7 km-re. A nagyközség a Nyugat-Balaton régió egyik legintenzívebben fejlődő települése, turisták által kedvelt családbarát üdülőfalu. Északról a Keszthelyi-hegység lankái határolják és délről pedig a Balaton hullámai mossák.


Gyenesdiás, kedvező fekvésének, remek klímájának, Diási játék- és Gyenesi lidóstrandjainak köszönhetően gazdag programkínálatával, változatos turisztikai vonzerőivel, valamint vendégszeretetével ideális célpont minden korosztály számára.

Közvetlen környezetében tanúhegyekkel szegélyezett tájak, élményt és felüdülést kínáló termál és gyógyfürdők, a balatoni riviéra látképileg legszebb pontjait összekötő, véget nem érő túrákra, kirándulásokra csábító gyalog- és kerékpáros utak, valamint a környék hűvös pincéiben, a napsütötte domboldalakon érlelődött, zamatos borok és széles választékú gasztronómiai élmények gazdagítják az itt pihenők pillanatait.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


A 2014. őszén nyílt Természet Háza Látogatóközpont (Dornyai Béla út 4.) a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit megismerni vágyók az interaktív látványelemekkel, fotóillusztrációkkal, akusztikus és vizuális effektekkel és élethű diorámákkal színesített kiállítás bejárása során bepillantást nyerhetnek a hegység lakóinak világába. Valamint Öko-Műhely, vezetett gyalogtúrák és lovaglási lehetőség is várja egész évben a természetkedvelőket.

A település központjában lévő Pásztorház (Kossuth L. u. 97.) a tipikus, népi építészet egyik emléke a XIX. század közepéről, ami egykoron a község csordásának szolgálati lakásaként működött. 2012 nyarától a felújított ház egy állandó „avarkiállításnak” biztosít helyet, ami korabeli avar temetkezési szokásokat és a ’80-as években befejeződött gyenesdiási ásatások során előkerült, a környék valószínűleg legnagyobb avar vezérének sírját mutatja be. Interaktív táblák segítségével az avar kultúra is megelevenedik a látogatók szeme előtt. Egész Kárpát-medencében egyedülálló leletanyagról van szó.

A közel 160 éves, vályogból épült Kerámiaház (Kossuth L. u. 103.) 1992-ben lett felújítva. Külső megjelenésében a ház a Balaton parti népi építészet emlékeit őrzi. A mai napig lakóházként és üzletként üzemel. Előzetes egyeztetés után bárki kipróbálhatja a korongozást.

Biztos sokan ki szeretnék próbálni a kovácsmesterséget. A helyi vasverő műhelyben az egyik legrégebbi kézműves mesterség rejtelmeibe pillanthatnak be az érdeklődők, és aki kedvet kap, maga is meglendítheti a mester több kilós kalapácsát.

Gyenesdiáson rendel Vaszkó Ernő, a "kályhadoktor". Hatalmas szenvedéllyel és odaadással ápolgatja az idekerülő, enyészettől és beolvasztástól megmentett öntöttvas darabokat, hogy a kiállítótérben büszkén mutathassák meg újra szépségüket és meséljenek titkokat a régmúlt korokról A több mint 400db eredeti katalógusok alapján felújított, egykoron Európában használatos öntöttvas kályhák gyűjteményének legrégebbi darabja a 18. század végéről származik, nagyrészük közel 150-200 éves, és jelen állapotukban a mai kor fűtéskövetelményeinek is megfelelnek.

A település Európa egyik legöregebb boronapincéjével büszkélkedhet. A Darnay Boronapince a népi építészet páratlan darabja, mestergerendájában az 1644-es évszám rajzolódik ki. Előzetes bejelentkezés után a pince megtekinthető. A mellette lévő pajtaépület akár kisebb rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

Diás településrészen fekvő Történelmi Emlékparkban a magyar történelem kiemelkedő alakjainak szobrai láthatók, ezenkívül vannak asztalok és padok, játszótér, kemence, egy zalai harangláb és egy gyönyörűen faragott székelykapu.

A körforgalomnál álló díszes bálványos regös prés közel 130 éves, minden évben innen indul az őszi szüreti felvonulás. A prés szimbolizálja azt a hegyközségi múltat, ami még 70 éve is jellemezte a zalai Balaton-parti falvakat.

TERMÉSZETI ÉRTÉKEK, KÖRNYÉKBELI KIRÁNDULÓHELYEK


Turistautak kiinduló és célpontja a Nagymező erdei kirándulóközpont, ahol egy 16 állomásos erdei tornapálya, szalonnasütő helyek, pihenőpadok, játszótér, focipálya várja az ide érkezőket. A Kerek-hegyen (235m) álló Festetics-kilátóból, valamint a Pető-hegyen (355m) magasodó Berzsenyi-kilátóból csodás körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre, és a hegység völgyeire. A természet által visszahódított egykori kőbánya, valamint a szél vájta, kis barlang, a Vadlánlik megér egy kitérőt. A Dolomit-tanösvényen kihelyezett táblák segítségével ismerkedhetünk meg a Keszthelyi-hegység változatos élővilágával. A települést szimbolikusan védő Fénykereszttől, illetve a közeli Mária szobortól csodás panoráma tárul elénk.

AKTÍV TURIZMUS


A községben több lehetőség is nyílik a sportolásra. A Nagymező melletti színvonalas Sportlőtéren több országos versenyt is tartanak és hetente háromszor bárki kipróbálhatja a koronglövészetet. A Sportházban egész évben bowling és squash pályák, valamint biliárd várja a kikapcsolódni vágyókat. A Látogatóközpont vezetett túrák kiindulópontja, a gyerekeket Ökoműhely és lovaglás várja. Az Ökokalandparkban bárki próbára teheti állóképességét és erejét a több méter magas fák közt egyensúlyozva. A Horgászegyesület kikötőjében csónakbérlés is lehetséges. A Yacht Egylet 100 férőhelyes vitorláskikötője vendégvitorlásokat is fogad.

FÜRDŐKULTÚRA


Gyenesdiáson 2 családbarát strand várja a fürdeni vágyókat.
A Diási Játékstrand a balatontipp.hu online szavazásán 2015-ben már 5. alkalommal nyerte el a Balaton régió legkedveltebb strandjának járó címet. A környék egyik legszebb és legaktívabb strandján számos nagyszerű program és szolgáltatás várja a vendégeket:
• gyerkőcöknek és szüleiknek: többfunkciós játszótér, mediterrán hangulatú természetes gyerekpancsoló, egy ingyenes csúszás az óriáscsúszdán az Élményparkban, a lelkes fiatal animátorok szervezésében egész nap játékos programok, versenyek, mini diszkó, baba-mama szoba…
• sportos strandolóknak: strandröplabda és streetballpályák, strandfoci, asztalitenisz, tengó, petang, szabadtéri sakk és malom, a nyílt vízfelületen vízilabdapálya, fejelő kapuk, vízi kosár és röplabda, vízi aerobic, sportszerkölcsönző, valamint sportversenyek az animátorcsapat szervezésében
• aktív nyaralók részére a szórakoztatásról, információszolgáltatásról, programajánlatokról a Strandrádió gondoskodik
• pihenni vágyóknak: tágas napozófelület, árnyas fákkal övezett vízpart
• továbbá: ingyenes parkolás és wifi, kedvezményes családi jegy, információs pont, színvonalas éttermek, büfék.
Strandbelépő 2015-ben: 750 Ft, gyerekjegy: 400 Ft.

A Gyenesi Lidóstrand, a község kisebb fövenyes partú strandja kisgyermekes családok kedvelt fürdőhelye, akik a nyugalmat, a családias hangulatot keresik. A nagyobbak a homokos strandfoci pályán rúghatják a bőrt, vagy birtokba vehetik a nemrég kialakított strandröplabda pályát, de vízibicikli kölcsönző is várja a strandolókat. Nagy homokozó, játszótér, óriás játékhajó, valamint memória és torpedó játékok csalogatják a játékoskedvű gyerkőcöket. Strandbelépő 2015-ben: 450 Ft, gyerekjegy: 300 Ft

ÁLLANDÓ PROGRAMOK, RENDEZVÉNYEK


Gyenesdiás a fürdés és strandolás mellett sok egyéb kikapcsolódási lehetőséget és programot kínál a tartalmas, élményteli pihenést kereső vendégeknek…akár egész évben is….

• naponta változó aktív és családbarát programok széles választéka, animáció a Diási Játékstrandon, hetente többször gyerek animáció a Gyenesi Lidóstrandon
• a Természet Háza Látogatóközpont sokszínű programjai: tematikus napok, vezetett gyalogos holdfénytúrák a Keszthelyi- hegységbe, Ökoműhely a gyerekeknek, lovaglás.
• Kézműveskuckó a Pásztorházban
• háziállatok etetése, kecskefejés az Állatfarmon
• vitorlázás, sétahajózás, horgászat
• kerékpártúrák kiépített utakon (Balatoni bringakörút), illetve terepen (pl. a Keszthelyi-hegységben)
• helyi Vasverő műhely
• az egész országban egyedülálló, több mint 400 darabos antik kályhagyűjtemény megtekintése
• korongozás a több mint 150 éves, felújított Kerámiaházban
• koronglövészet a csodálatos természeti környezetben megbújó, színvonalas Sportlőtéren
• bowling, squash, biliárd, a Sportházban
• tenisz, minigolf
• az Ökokalandpark 70 akadályból álló kötélpályája már 3 éves kortól
• Madárpark
• télen szánkózás a domboldalakon, korcsolyázás a Balaton jegén.

A településen számos hangulatos, magyar hagyományokat felidéző csárda és étterem található. Az ízletes magyar ételek és a kiváló borok igazi gasztronómiai élményt nyújtanak az idelátogatóknak.
Érdemes még ellátogatni a gyenesdiási Hal- és termelői piacra is. Itt sült, füstölt balatoni halak és helyi termelők, kiskereskedők portékái, mint kürtőskalács, sajtok, kecsketej termékek, húskészítmények, zöldség és gyümölcs, házi szörpök és lekvárok kaphatók.

A helyi Turisztikai Egyesület szállásadó tagjainál megszálló vendégek a Gyenesdiás kártyával az ingyenes strandbelépésen túl számos helybeli és régiós szolgáltatást kedvezményesen vehetnek igénybe. Még több élményt kevesebbért!

HAGYOMÁNYOS RENDEZVÉNYEK:

• Április: Rügyfakadás - Tavaszünnep a Nagymezőn
• Május: Nyitott Balaton
• Május: Pünkösd Gyenesdiáson
• Július: eleje Keszegfesztivál
• Július: közepe Gyenesdiási Bornapok
• Július 25. Kristóf nap
• Július-Aug: Községházi esték (koncertek, hangversenyek)
• Augusztus: Festetics Vágta, Los An Gyenes rock&roll fesztivál
• Szeptember: Ősszel is Balaton
• Szeptember: Gyenesdiási Szüreti Vígasságok, Burgonyanap
• December: Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár

TELEPÜLÉSTÖRTÉNET


A község területén már az újkőkorszakban (Kr. e. 3500) is éltek emberek, de a római kortól egyre több régészeti emlék bizonyítja gazdag múltját.
A közeli Fenékpusztához (Valcum) kapcsolódóan népes kolónia élt itt. A „Keszthely kultúrához” (római eredetű népesség) kötődően jelentős régészeti lelet került elő – egy 301 sírt tartalmazó 1400 éves temető.

Gyenesdiás területén három község volt, amelyek közül a legkorábbi az Árpád-kori Falud. Szent Erzsébet templomát 1333-ban említik először, de ásatások révén megállapították, hogy a XI. századtól lakták e települést. 1739-ben Festetics Kristóf megvásárolta, 1785-ben szántóból, szőlőből, legelőből, rétből és erdőből állt. Templomának romjait a gyenesiek a XIX. században elbontották, hogy maguknak templomot építsenek. Helyét 40 éve még egy halom jelezte, ezt azonban a Faludi utca építésekor eldózerolták.

Gyenest, a mai község nyugati részét, 1696-ban mint Falud szőlőhegyét említik. (Neve a Dénes személynévből származik.) 1807-ben a gyenesi szőlőbirtokosok kápolnát kívántak építeni a szőlőhegyen. Ekkor a kőért elbontották az egykori Falud Szent Erzsébet templomának még álló romjait. Az építés ekkor meghiúsult, mivel Festetics György a „maga fundusán felépíteni nem engedte”. A templom végül 1826-ban klasszicista stílusban felépült Festetics László támogatásával. Leánya szentjének tiszteletére Szent Ilonának keresztelték.

Diást, a mai község keleti részét 1341-ben említik először (nevét valószínűleg az itt honos dióról kapta), mint a Lőrinte nemzetség birtokát. A XVIII. század közepéig több család birtokolta, majd a Festetics családé lett vétel útján. A településen 1893-ban épült diási Havas-Boldogasszony templom. A község szőlőhegyén több régi pincét és présházat is láthatunk, a településen pedig szép műemlékházak is vannak.

Gyenes és Diás 1840-ben egyesült, így létrejött az önálló önkormányzattal bíró Gyenesdiás, amely 1871-ben kapott önálló iskolát. A település lakossága még a 20. század elején is szinte kizárólag mezőgazdaságból élt.

A két falu 1840-ben egyesült és önálló községgé vált Gyenesdiás néven. Az 1900-as évek elején Gyenesdiáson is megindult a fürdőélet. A településen két fürdőegyesület is alakult, strandok épültek és fellendült az idegenforgalom. Nemsokára megépült Gyenesdiás iskolája is. Az iskola előtt az egykori tanító, Gödörházi Antal szobra áll.

Gyenesdiásra főleg a Balaton-part miatt érkeznek a látogatók. A község színvonalas szállodákkal, üdülőkkel és vendéglátóhelyekkel rendelkezik. Gyenesdiás nagystrandján csónak- és vízijármű-kölcsönző, óriáscsúszda, strandröplabda-pálya és strandfoci-pálya is várja a vendégeket. A strandon minden szombaton látványos bemutatókkal és programokkal szórakoztatják az embereket.

Települések Gyenesdiás közvetlen közelében

Települések Gyenesdiás környékén

További találatok: |