Hévízi gyógytó - Hévíz

látnivalók Hévízen

Hévízi gyógytó - Hévíz

A Hévízi gyógytó a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava, mely testet és lelket egyaránt felüdít. Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet. A mai értelemben vett klasszikus hévízi kúra is több mint 200 éves múltra tekint vissza.

A város jelentőségét a világon egyedülálló gyógytavának köszönheti. Európa legnagyobb meleg vizű tava, de egyben a világon is a második, a maga 4.4 ha területével. A Hévízi tó természetvédelmi területen fekszik, ahol a tavat körbeölelő 50 hektáros erdő szélvédettséget biztosít. A víz folyamatos párolgása tisztítja a levegőt, a fürdőzők számára por- és allergénszegény környezetben való pihenést tesz lehetővé, így szolgálva a munkában megfáradt ember teljes testi és lelki felüdülését.

A tó vizét geotermikus energia melegíti. A víz hőmérséklete a nyár nagy részében 30-35 oC-ot is eléri, amely a leghidegebb téli napokban sem csökken 24-26 C°alá. A tó teljes vízkészlete néhány naponta megújul. A víz északon az északi-lefolyón keresztül az Ó-Berek-csatornába, délen a Hévízi-lefolyóba ömlik. A tó vize végső soron a Zalába, majd a Balatonba jut.

Ha a Hévízi-tó felszínét megfigyeljük, megállapíthatjuk, hogy a tó nincs nyugalomban. Egyrészt: a tavat tápláló forrás a tó vizét állandóan mozgásban tartja, a mélyből feltörő víz lassú körforgással gyűrűzik a partok felé. Másrészt: a víz és a levegő közötti hőmérsékletkülönbség következtében a víz a felszínen kissé lehűl és így nagyobb fajsúlyánál fogva ismét lefelé áramlik. Eközben a tó egész víztömege hengeres mozgással lassan jobbra forog. A Hévízi-tó különleges képződmény, mert ellentétben a világ többi melegvizes tavával, melyek általában vulkánikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzeg medrű forrástó.

A legtöbb üdülőhelytől eltérően Hévíz minden évszakban várja vendégeit. Tavasszal a virágba borult város fogadja az idelátogatókat: könnyed sétára a tavat körbeölelő véderdő csábít, míg komolyabb túrára a páratlan Keszthelyi-hegység és a Balatoni dombság lankáin van lehetőség. Nyáron a strandolás, a Tófürdő területén megépült gyermekmedence és a színes nyári programok örvendeztetik a kikapcsolódásra vágyókat. Ősszel és télen a sajátos mikroklíma varázsolja egyedivé a várost. Kihagyhatatlan élmény, a tó meleg vizében ellazulva a párafüggönyön keresztül szemlélni a behavazott tájat.


Cím:
Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.
Tel.: 83/ 501-700
Település ismertető
  • Hévíz

    Hévíz, az élet forrása!
    Hévíz városa Zala megyében, a Balaton dél-nyugati szegletében, Keszthelytől öt...

Hévízi és környéki programok

Szállások Hévízen


További találatok: |

és környékén


További találatok: | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu